Primair Onderwijs

OK of Niet OK? is een actuele, realistische en interactieve voorstelling over pesten en discriminatie. Waar ligt het verschil tussen pesten en plagen? Waar kun je dat aan zien? Wanneer ga je de grens over, wanneer is iets niet meer OK?

Tijdens de voorstelling schetsen onze spelers een aantal situaties die in meer of mindere mate OK of Niet OK zijn. De leerlingen bepalen wanneer het niet meer OK is. Onze joker (de persoon die communiceert tussen de leerlingen en de spelers) daagt de leerlingen uit hun reactie te geven en uit te leggen waarom het niet meer OK is. Als de grenzen duidelijk zijn, vragen we de leerlingen om input: hoe zou jij reageren in deze situatie? Op basis van de input van de leerlingen vertonen de acteurs uiteindelijk het gewenste gedrag en laten ze leerlingen nadenken over hoe zij zelf zouden reageren in een soortgelijke situatie.

Het doel
Het is belangrijk aandacht te besteden aan vooroordelen, stereotypering en discriminatie voordat leerlingen naar de middelbare school gaan. Op de middelbare school wordt je eigen identiteit nog belangrijker en ga je op zoek naar je eigen groep. Waar hoor jij bij? Dit proces versterkt de (onbewuste) associaties en vooroordelen over andere groepen. Wij willen deze fase voor zijn.

Het doel van de voorstelling is om met bovenbouwleerlingen van de basisschool te oefenen en bespreken wat wel of niet OK is en waarom dat zo is. We gaan samen letterlijk op zoek naar oplossingen. De leerlingen veranderen de scènes, tot ze tevreden zijn met de afloop. Zo leren ze de vaardigheden om op een goede manier met deze groepsprocessen om te gaan en werken we samen aan een betere sociale veiligheid in de klas.

Praktische informatie
Niveau: groep 5, 6, 7 en 8 van de basisschool.
Duur: 60 minuten.
Aantal leerlingen: 1 klas van maximaal 33 leerlingen per voorstelling.
Aantal voorstellingen: tot 3 per dag.
Vorm: interactief, de leerlingen worden actief betrokken bij de voorstelling.

Meer weten over de voorstelling OK of Niet OK?? Bekijk het filmpje en neem dan contact op met Martine de Boer: 06 40 76 10 74, mail naar info@mindmix.nl.

Wilt u Open Your Mind bij u op school?

Voor vragen over de voorstellingen en trainingen:

Martine Boer
Mindmix
www.mindmix.nl
info@mindmix.nl
Tel: 06-40761074

Voor algemene vragen over het project:

Hans Slavenburg
Projectleider
j.slavenburg9@upcmail.nl
Tel: 06-49844078